2012. február 22., szerda

Reggeli gondolatok

Mindannyian ismerjük Péter apostol levelében a presbitereknek szóló buzdítást: legeltessétek az Istennek köztetek lévő nyáját, gondot viselvén arra ... mint példaképei a nyájnak. És mikor megjelenik a főpásztor, elnyeritek a dicsőségnek hervadatlan koronáját. (1 Péter 5:1-4).
Nem is lehetett volna hitelesebb forrása ennek az üzenetnek, mint az első apostolok közül az, akinek így szólt a feltámadott Jézus: "Legeltesd az én juhaimat!" (ld. János 21)
Ugyanez a Péter, aki Krisztus személyes megbízatása által végzett pásztori szolgálatot Isten nyája között, és másokat is a megfelelő pásztori gondviselésre biztatott, az újonnan megtért és újjászületett hívőknek ezt üzente ugyanebben a levelében: Mert olyanok voltatok, mint tévelygő juhok; de most megtértetek lelketek pásztorához és felvigyázójához.
A hívők Jézus pásztorlása és felügyelete alá kerülnek. Erről tudnak a pásztorlást és felvigyázást végző idősebb testvérek, presbiterek is, és Péter példáját követve, a főpásztor tetszését keresve terelgetik a hívőket arra, hogy Jézusnak, a főpásztornak a biztonságos közelségében maradjanak, megtanuljanak odafigyelni a szavára és neki engedelmeskedni. 
Nem kis célok érdekében történik mindez. (lásd: 1 Péter 2) Amellett, hogy a bűnös testi természet tulajdonságait levetik magukról, egy új távlat tárul eléjük, ahogy ezt Péter nagyszerű pásztori-apostoli jellegű levele is mutatja: már most azt írja ezeknek a frissen megtért "most született csecsemőknek", tejen élő bárányoknak, hogy ők Isten népének vannak elhívva, és az a dolguk, hogy szent papsággá váljanak, akik szellemi áldozatokkal áldoznak, Istennek tetsző módon. Egy szellemi házzá kell felépülniük, élő kövekként. Ez így együtt már egy izgalmas, sok feladatot és sok érdekes élményt rejtegető folyamat, ami a kis bárányokat még inkább arra ösztönzi, hogy felnőjenek, éretté váljanak, és Jézus személyes pásztorlása alatt betöltsék elhívatásukat, rendeltetésüket ezen a földön. Mindezt pedig egy olyan környezetben, ahol a többiek is ugyanezt a célt tűzték maguk elé, és akikben ezt a célt támogatják az idősebb, tapasztaltabb vezetők is, a főpásztor tetszését keresve.
-- Gyuri --
2012. 02. 22.