2014. január 29., szerda

Rick Joyner: A szélsőségesség elkerülése

A szélsőségesség elkerülése
A Nagy Küldetés, 5. rész

2014., 5. hét
Rick Joyner
Word for the Week / Heti Üzenet

Az éretlenek és az instabil emberek hajlamosak szélsőségesen látni és tenni bizonyos dolgokat. Persze az is igaz, hogy vannak szélsőséges igazságok is. Aki ezeket látja és ezeket éli meg, másokhoz képest biztos, hogy szélsőségesen fog viselkedni. Akik viszont semmi mást nem látnak, csak szélsőségeket, azok általában a leginkább megtévesztett emberek szoktak lenni. Az élet ösvénye szinte mindig szélsőségek között található meg.

Az élet ösvénye két oldalán húzódó árkok általában: a törvényesség az egyik oldalon, és a törvénytelenség a másik oldalon. Vannak olyanok, akik gyakorlatilag minden igazságot az egyik ilyen szélsőséghez kapcsolnak. Sokan azok közül, akik az egyik ilyen árokba beleesnek, egyszer csak túlreagálják, és végül a másik oldalon található árokba esnek át. Az élet ösvénye keskeny. Kevesen vannak, akik megtalálják, vagy akiknek sikerül megmaradni rajta. Ennek a tanulmánynak az alapvető célja, hogy megmaradjunk az élet ösvényén. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy ha többet gondolunk magunkról, mint amit kellene, és azt hisszük, hogy csak nálunk van az igazság, és nem eshetünk tévedésbe, akkor vagyunk az elesés legnagyobb veszélyében.

A Galata levél azt mondja nekünk, hogy azt fogjuk aratni, amit vetünk. Ha kegyelmet akarunk aratni, akkor azt is kell vetnünk. Ha könyörületet akarunk kapni, akkor könyörületet kell adnunk. Ebből fakadóan, határozzuk el, hogy kegyelmet fogunk tanúsítani azok felé, akik talán másképp látnak bizonyos dolgokat, különösen olyan kérdésekben, amelyekkel éppen foglalkozni akarunk. Azt is határozzuk el, hogy mindig alázatosan nyitottak leszünk a helyreigazításra. Ez nem azt jelenti, hogy automatikusan megváltoztatjuk az álláspontunkat, csupán azért, mert valaki nem ért velünk egyet, viszont maradjunk nyitottak, és figyeljük meg az ő álláspontját, hátha van benne olyan igazság, amit el kell fogadnunk. Ez szükséges, ha meg akarunk maradni az élet ösvényén.

Krisztus testében a legborzalmasabb szakadások néha azok között történnek, akik 99%-ban egyetértenek, de egy dologban nem, és emiatt összekülönböznek. Ez a szélsőségesség - ami a megtévesztés gyökere. Ez a gyökér általában az éretlenségből származik, vagy az instabil állapotból, vagy a biztonságérzet hiányából. De még így sem tartom elég bölcsnek magamat ahhoz, hogy mások motivációit meg tudjam ítélni egyértelmű bizonyíték nélkül. Ha azokat kellett volna elszenvednem, amiket ők éltek át, talán sokkal rosszabb állapotban lennék, mint ők most. Ezért úgy döntöttem, hogy a kegyelem és a könyörület magvait hintem, ahol csak tudom, miközben a saját meggyőződéseimet nem adom fel, ha nincs egyértelmű bibliai bizonyíték, ami arról szólna, hogy mégis meg kell tennem.

A Filippi 1:9-10-ben van egy alapvető igazság, ami szükséges ahhoz, hogy helyesen lássuk és értsük az igazságot:

És azért imádkozom, hogy a ti szeretetetek még jobban és jobban bővölködjék ismeretben és minden megértésben; Hogy megítélhessétek, hogy mi a rossz és mi a jó; hogy legyetek tiszták és botlás nélkül valók a Krisztusnak napjára.

Semmiről és senkiről nem fogunk tudni helyes véleményt alkotni szeretet nélkül. A szeretet az alapja az igazi "ismeretnek" és "minden megértésnek". Ami még az élettapasztalatok ismereténél és az azok alapján való megítélésnél is fontosabb, az, hogy szeressük azt az embert. Lehet, hogy nem értek egyet a tanításaival, vagy a véleményével, de ha nincs bennem őszinte szeretet iránta, akkor nem fogom azt állítani, hogy értem, miért hiszi azt, amit hisz. Miért olyan fontos ez?

Arra vagyunk elhívva, hogy szeressük az ellenségeinket. Az, hogy kegyelemmel és könyörülettel reagálunk arra, ahogyan mások képviselik a hitüket, miközben továbbra sem értünk egyet velük, megkönnyíti azt, hogy szeretni tudjuk őket. Így fogjuk tudni igazán megérteni őket. A megértés azt igényli, hogy belegondoljunk a másik ember nézőpontjába. Az az elhívásunk, hogy minden népet tanítvánnyá tegyünk, viszont senkit sem tudunk tanítvánnyá tenni, akit nem értünk meg.

- - - - -
Forrás: MorningStar Ministries - Avoiding Extremism - The Great Commission, Part 5
Fordítás: Országh György