2014. január 25., szombat

Hogyan viszonyuljunk a prófétai üzenetekhez?

Országh György: Hogyan viszonyuljunk a prófétai üzenetekhez?

2013 elején azt írtam, hogy az Úr nem feltételekhez köti most az ígéretek beteljesülését, hiszen már rengeteg hívő imádkozott, kitartott, böjtölt, és kereste az Urat, hogy megtapasztalja, sőt hogy mások is megtapasztalják ezeket. Nagyon sokat tettek már azért, hogy átjöjjenek az áldások. Nem kell valami elvárást teljesíteni, bizonyítani Isten előtt, hogy kiérdemeljük az áldásokat.

Az Úr egyik célja ma is az, hogy a fölösleges, teherként jelentkező elvárásokat levegye a gyermekeiről, hogy felszabadultan nézzenek elébe az Ígéret Földjének. Az Ígéret Földjét el kell foglalni, méghozzá hittel.

Az ígéreteket, a próféciákat nem csak azért adja az Úr, hogy elolvassuk, és azt reméljük "hátha megint valami jó lesz benne"...

Az Úr ígéreteiben mindig jó van elkészítve számunkra

Az Úr ígéreteiben MINDIG jó van elkészítve számunkra - hiszen minden jót nekünk adott Krisztussal együtt. Azt kell megértenünk, hogy bennünket akar felszabadítani, és az életünket, arra, hogy készen álljunk átvenni ezeket az ígéreteket. De ezek nem olyan feltételek, amiket ha nem töltünk be, akkor Isten sem adja meg amit megígért... Nem arról szól a dolog, hogy "ha nem viselkedsz jól kisfiam, akkor nem kapsz ajándékot"...

Nagyon komoly dolgok ezek. Az ígéretek és az azokban szereplő áldások Isten dicsőségét jelentik. Ő megdicsőül abban, hogy mi megkapjuk, amit Ő ígért. Megvalósulnak a tervei. Izrael népe sem csak önmagáért kapta az ígéret földjét, hanem hogy papok királyságaként képviseljék az Élő Istent az egész földön minden nemzet előtt... Nekünk is hasonló elhívásunk van. "Választott nép, királyi papság". Ezért kérlek titeket, hogy ti se csak sóhajtozva olvasgassátok, hanem azt keresve, hogy "hogyan mozdít meg engem ma ez a prófétai szó?" Milyen hitet akar gerjeszteni bennem? Mit kellene észrevennem az életemben ennek a segítségével? Mert Isten már rég azt tervezi, készíti, hogy ezek bekerüljenek az életünkbe.

Jézus tanácsait fogadjuk meg: 
"Én is mondom néktek: Kérjetek és megadatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek. Mert aki kér, mind kap; és aki keres, talál; és a zörgetőnek megnyittatik." (Lukács 11:9-10)

Ezek a mondatok a Lukács evangéliumában a "taníts minket imádkozni" kérés után hangzottak el. Jézus itt három utasítást adott az aktivitásra, és három ígéretet tett hozzá: Kérjetek; keressetek; zörgessetek. Mindegyikhez hozzátette a következményét is (megadatik; találtok; megnyittatik), és utána megerősítette, hogy ezek általános alapelvek, tehát mindenkire igazak. (aki kér, MIND kap, stb.)

A dupla ígéretek itt arra szolgálnak, hogy a leghalványabb kételyeinket is felülírják. Nincs "kivéve ha". A feladatunk, hogy úgy imádkozzunk, hogy az kérés is legyen, de ugyanakkor keresés is legyen, és emellett zörgetés is legyen. Muszáj aktivizálni magunkat, mert ha csak kérünk, akkor nem veszünk részt abban a kalandban, amit az Ígéret Földjének az elfoglalása jelent szellemben. Isten nekünk adta. Legyünk határozottak a hitünkben, és vegyük át ezeket.

A szellemi aktivitásunk és nyitott szemmel járni

A szellemi aktivitásunknak legyen a része az is, hogy nyitott szemmel járunk - a hit nyitott szemével, ami azt jelenti, hogy "keresünk". Meg akarjuk látni azokat a részleteket, amelyek arról szólnak, hogy itt van már az, amit Isten elkészített. Biztos, hogy meg fogjuk találni ezeket. Jézus ígérte. És ha már tudjuk, hogy itt van valahol a küszöbön, de valami elválaszt (egy ajtó), akkor ne hátráljunk meg, ne mondjunk le róla... Akkor kitartóan jelezzük a hitünk cselekedeteivel, a hitünk megvallásával, hogy mi ezen az ajtón be akarunk menni - azaz "zörgessünk".

A feleségemmel évek óta nyitott szívvel és nyitott szemmel olvassuk a napi prófétai üzeneteket. Rengetegszer van az, hogy hirtelen azt mondjuk: "De hisz pont ez volt tegnap bennünk!" Vagy "Pont ma reggel beszélgettünk erről." Vagy "Tegnap ugyanerről szólt, amit az Igében olvastam" Vagy "Pont így viselkedett velem valaki" Vagy "Ugyanilyen támadás van most (valamelyik területen)" Vagy "Erre vezetett a Szent Szellem engem is ebben a helyzetben"... És így tovább. Nyitott szemmel keressük az Úr munkálkodását! Nagyon találó Marsha Burns szolgálatának a címe: "Apró jelek egy lágy szélben": ha figyelünk a Szent Szellem finom, állandó jelenlétére az életünkben, a halk szavaira, jelzéseire, akkor észrevesszük, megtaláljuk azokat az apró részleteket, amelyek jelzik: Isten itt van, és munkálkodik... Ahogy az elmúlt években engedtük, hogy az Úr ezen a szolgálaton keresztül erősítse, megújítsa a hitünket, olyan bizonyságokat éltünk át, amelyek korábban nem voltak jellemzőek az életünkre. A harcok és a nehézségek is jelentkeznek, de folyamatosan változnak az arányok, a legmélyebb nehézségekből az egyre nyugodtabb állapotba vitt bennünket, és Isten csodái mintha sokkal közelebb mozognának az életünkben. Valahol itt köröznek a fejünk felett! Néha szinte csak kinyújtjuk a kezünket és máris itt van! Ahogy kitartunk abban, amit az Úr tanít és mond nekünk, személyesen és a szolgálatok által is, egyre tisztább a kép, és örömmel haladunk előre.

Fontos tanács még az, hogy ne hagyjuk, hogy ezeket a hitbeli győztes tetteinket lerombolják a saját szavaink - ne cserélgessük állandóan a hit beszédét a csüggedés és kételkedés "hitvallásaira"... És ne engedjük hogy valaki más a hitünket romboló beszéddel befolyásoljon bennünket. Persze, vannak olyan tapasztalatok, amikor a hívők nem kaptak meg bizonyos dolgokat - de ezek sokszor éppen azért voltak, mert nem tartottak ki Jézus tanítása szerint, vagy mert az Isten ígéretein kívül másféle, eltérő beszédekre is odafigyeltek. Figyeljünk oda azokra a beszédekre, amelyek által a hitünket erősíti és építi az Úr, és ami a legfontosabb, folyamatosan figyeljünk a bennünk élő Szent Szellem hangjára, vezetésére, tanácsaira. Harcoljuk meg a hit nemes harcát!

Miután kértünk, keressünk is! Miután kerestünk: az ajtónál zörgessünk! Az ígéretek elkészítve várnak minket!

Isten áldjon meg bennünket új felismerésekkel, és aktív, győztes hittel!

(2014. január 25.)