2014. szeptember 6., szombat

A prófétai közbenjárás fontossága

A prófétai közbenjárás fontossága

Az elmúlt néhány napon tapasztalt csodálatos és nyilvánvaló imameghallgatás arra ösztönöz, hogy bátorításul leírjam az ehhez vezető utat, ahogyan én megéltem, és az ide kapcsolódó szellemi tanulságok némelyikét.

Ukrajnában a politikai feszültség hatására tavaly kezdődött tüntetések olyan eseménysorozatot indítottak be, amelyek felszínre hozták az országon belüli megosztottságot, ugyanakkor a kisebb és nagyobb hatalmak érdekharcait is. Ahogy figyeltem a híreket, Isten többször is indított egy-egy közbenjáró imára, és szellemi látást is adott hozzá. Az imáink, a közbenjárásunk során nagyon fontos a Szent Szellem vezetése, ahogy Szentírás is tanítja: "Hasonlatosképpen pedig a Szellem is segítségünkre van a mi erőtlenségünkben. Mert azt, amit kérnünk kell, amint kellene, nem tudjuk; de maga a Szellem esedezik miérettünk kimondhatatlan fohászkodásokkal." (Róma 8:26)

Különösen jelentős ez akkor, ha nem egyedül és nem csak a saját szükségeinkért imádkozunk, hanem valóban közbenjárói módon, másokért, és főleg, ha másokat is bevonva tesszük ezt. Nagyon fontos tudnunk, hogy Istennek van a legtökéletesebb rálátása a nemzetek életére, sorsára, az ezeket mozgató erőkre és kapcsolódásokra, ezért semmiképp sem szabad a saját értelmünkre támaszkodni. Isten bölcsességet és kijelentést akar adni nekünk.

Ukrajnával is így vagyok. Nem tudok mindent, ami befolyásolja az ottani eseményeket, sőt, szerintem az emberileg tudható dolgok terén is kevesebbet tudok, mint mások. A híreket figyelve én is csak arról kapok tájékoztatást, amiről az információk kezelői akarják, hogy hallják (vagy éppen úgy hallják) a hétköznapi emberek. Ezért is fontos az Úrtól látást kapni a közbenjáráshoz. Ilyenkor nagyon szem előtt kell tartanom, amit Dávid írt a Zsoltárokban: "nem jártam nagy dolgok után, erőmet meghaladó csodadolgok után" (Zsoltárok 131:1). Nem fog minden úgy történni, ahogy jónak látjuk. Elkezdhetünk imádkozni, de nyitottnak kell lenni Isten Szellemére. Erre egy elég extrém, de igaz példa Pál "tövise". Jogos volt, hogy ellenállt az ördögnek, és könyörgött, hogy távozzon el tőle, de miután harmadszor is imádkozott, az Úr megértette vele, hogy ennek most kivételes szerepe van az életében.

De visszatérve Ukrajnára: amikor a napokban azt olvastam, hogy a NATO összeül az ukrajnai konfliktus és konkrétan az orosz fenyegetettség kapcsán, valamint hogy Magyarország is kész aktív szerepet vállalni a katonai készülődésben, akkor megindult a szívem. Úgy voltam vele, hogy elég volt a vérontásból. Láttam és hallottam a hírekben, hogy egyre többen halnak meg a szembenálló felek közül, ráadásul ott volt az Ukrajna fölött máig tisztázatlan körülmények között lelőtt maláj gép tragédiája, amiben teljesen kívülálló emberek százai vesztették életüket. Megerősödött a szellememben az az igazság, amit Jézus mond: az ördög embergyilkos kezdettől fogva. A vérontás csak neki kedvez. Ő jött lopni, ölni és pusztítani. Jézus pedig azért jött, hogy lerombolja az ördög munkáit.

Az első pillanatokban egymással ellentétes gondolatok nehezítették meg azt, hogy kialakuljon bennem, hogyan is imádkozzam. Vajon kinek az érdekeiért imádkozzak? Ukrajna érdekéért, akiket katonai agresszió ért? Ez elsődleges és meghatározó szempont volt bennem. De vajon csak ők halnak meg a konfliktusokban? Vajon az Ukrajna keleti megyéiben élő emberek, akik az elszakadásról szavaztak, azok mind gonoszok, vagy mind egytől-egyig elhitetett vagy megfélemlített emberek? Nem. Csak annyit tudok mondani, hogy annak a régiónak a történelme nagyon összetett, és nem mindig könnyű megmondani, hogy melyik szempontból mikor kinek van igaza. Ez a gondolatsor később tovább érlelődött bennem, kezdtem meglátni, hogy olyan motivációk is meghúzódnak a háttérben, amelyekről a hírekben nem hallunk, de úgy döntöttem, hogy egy időre ezeket a szempontokat félreteszem, és csak azért imádkozom, amiről már egyértelműen látom, hogy Isten akarata: hogy az öldöklés, a fölösleges vérontás álljon meg.

A NATO csapatokat csoportosít a régióba, az orosz nyilatkozatok sem voltak megnyugtatóak, az általuk támogatott szakadárok elszántan harcolnak a céljaikért, az ukrán vezetés pedig olyan elszántságot mutatott, amiből azt is látni lehetett, hogy nem félnek attól sem, hogy egyre több lesz a népükből az áldozat... (Nem beszélve az ukrajnai besorozás ellentmondásos híreiről, az akaratuk ellenére szétszakadó családokról, a kárpátaljai magyarok és mások életében is.) Ez nem mehetett így tovább. A Szent Szellemre figyeltem, mi az, amit megerősít bennem, és ebből született szeptember 2-án, kedden a felhívás, hogy imádkozzunk céltudatosan, egy akarattal és hittel, hogy ne terjedjen tovább az orosz-ukrán háború, sőt, érjen véget. Isten igéje, az ő egyértelmű alapelvei és akarata adták a vezérfonalat ehhez. Ezt a felhívást kitettem ide a blogra, a facebookon is a Prófétai Napló oldalra, valamint megosztottam a Felekezetközi Prófétikus Fórum csoport oldalán is. A csoport moderátorai hamar közzé is tették, és egyre többen kezdték látni ott is, ahogy az én oldalaimon is ezt mutatta a statisztika. Ekkor még semmilyen pozitív lépésről nem lehetett hallani a katonai konfliktusban érintettek részéről. De az ima beindult.

Másnap reggel Porosenko ukrán elnök, és Putyin orosz elnök egy váratlan telefonbeszélgetésben eljutottak egy megállapodásra...! Tűzszünetet akartak kötni, és megállapodtak a legfontosabb ehhez vezető lépésekben. (Először a hírekben azt olvastuk, hogy tűzszüneti egyezményt kötöttek, később pontosították, hogy csak az ahhoz vezető lépésekről tárgyaltak.) Ez egy csodálatos imameghallgatás első lépése volt! Olyannyira természetfeletti beavatkozás volt ez Isten részéről, hogy ez nem csak az időzítésből látszott, hanem abból is, amit az újságírók írtak a megelőző tapasztalatokra építve, miszerint az egy héttel korábbi (26-i) egyeztetés "...olyan fagyosra sikeredett, hogy a Kyiv Post szerint nagy meglepetés a mai tűzszüneti megállapodás." Dicsőség Istennek, aki háborúkat szüntet meg a föld kerekségén!

Még aznap előállt Putyin egy hétpontos béketervvel, majd a NATO csúcs lezárulása után az ukránok és a szakadárok, valamint az oroszok és az EBESZ képviselői alá is írták egy másik változatát, ami végül is több pontból áll, és konkrét lépéseket határoz meg a konfliktus hosszútávú rendezése érdekében. Tegnap, pénteken délután hatkor (itteni idő szerint ötkor) életbe is lépett a tűzszünet, és a híradások szerint úgy tűnik, be is tartják ezt.

Ez egy csodálatos eseménysorozat. Istené a dicsőség! Azt is látnunk kell, hogy ha mi nem állunk a helyünkön, akkor nem történnek meg ezek a dolgok. A mi felelősségünk imádkozni Isten akaratának a megvalósulásáért a földön. Ha ez a felelősségünk, akkor az is, hogy mindig tisztában legyünk Isten valódi akaratával, és csak azt képviseljük imáinkban, ami egyértelműen az. Ehhez Isten útjainak és gondolatainak az ismeretére van szükségünk, prófétai látás és a Szent Szellemre való nyitottság szükséges, mert ő tud valódi egységre hozni bennünket, ami a feltétele a testületi imák eredményességének.

Most megtapasztaltuk ezt. Ez nagy győzelem, a mi győzelmünk, legyen ez bátorításul! Vannak még fontos célok, és van még miért imádkozni Ukrajnával kapcsolatban, és látást kell kérni az Úrtól, hogy ő hogyan látja a helyzetet, akár Ukrajnában, akár máshol. Figyeljünk tovább az Úrra, a prófétai szóra, és arra, amit a Szent Szellem pecsétel. Istennél minden lehetséges. Nőjünk fel Krisztusban azzá az érett Testté, amely által egyre meghatározóbb módon, és egyre nyilvánvalóbban érvényesíti az Úr az uralmát ezen a földön, ugyanúgy, mint a mennyben.

Országh György
2014. 09. 06.