2013. február 20., szerda

Tanítványképzés - A Nagy Küldetés, 8. rész

Tanítványképzés - A Nagy Küldetés, 8. rész

2013. 8. hét
Rick Joyner
Word for the Week / Heti Üzenet

Az angyal, aki kiszabadította a börtönből az apostolokat, ezt mondta nekik: "Menjetek, álljatok fel a templomban, és hirdessétek a népnek ennek az életnek minden beszédét." (ApCs 5:20) "Ennek az életnek minden beszédét" megismerni, és annak engedelmeskedni, a tanítványok részéről mindig is alapvető elkötelezettséget jelent.

A tanítvány több, mint csupán egy tanuló. A tanítvány azért él, hogy tanuljon a mesterétől, és olyan legyen, mint ő. Krisztus minden tanítványa azért él, hogy róla tanuljon, és olyan legyen, mint Ő, úgy, hogy ugyanazokat cselekszi, amiket Ő is cselekedett. Ahogy már beszéltünk róla, a kereszténység egyik legnagyobb kudarca az, hogy a Nagy Küldetést ledegradálta arra, hogy megtérőkké tette az embereket, ahelyett, hogy tanítványokká tette volna őket. Ahhoz, hogy a jelen korszak végén betöltsük a rendeltetésünket, ennek meg kell változnia, és rá kell szánnunk magunkat, hogy tanítványokká leszünk, és másokat is tanítványokká teszünk.

Megtérővé tenni az embereket csak a kezdet, a megtérők tanítvánnyá tétele terén viszont már kudarcot vallottunk. Krisztus tanítványa csak az Ő meghatározása alapján lehet tanítvány. Jelen tanulmány elsődleges célja ennek a meghatározásnak a megismerése, úgyhogy azzal fogjuk kezdeni, hogy áttanulmányozzuk, mit mondott a tanítványairól.

A tanítvány szó első használata az Ézsaiás 50:4-ben található:

Az én uram, az Úr adott nekem tanítványi nyelvet, hogy tudjam segélni az elfáradtat igével. Felserkenteni reggelről reggelre, felserkenti fülemet, hogy hallgassak, mint a tanítványok. (Kecskeméthy ford.*)

A tanítványok tudják, hogyan kell erőt adni a megfáradtaknak egy igével. Vajon nem ezt tette alapjában véve Jézus, és nem ilyen az Ő személye? Ő Isten Igéje, aki eljött erre a megfáradt világra, a jövőre vonatkozó legnagyszerűbb reménység üzenetével, amilyet ez a világ valaha hallhatott, vagy hallani fog. Ezért ahhoz, hogy valaki tanítvány lehessen, alapvető szempont, hogy meglegyen benne az erőt adó reménység, és az a képesség, hogy ezt átadja másoknak is.

Azt is érdemes megfigyelni, hogy a tanítvány felserken, hogy kapjon valamit az Úrtól. Ez arra utalhat, hogy egy tanítványnak ez az első célja minden nap. Azzal kezdjük a napot, hogy Őt keressük, és ha így kezdjük, akkor sokkal valószínűbb lesz, hogy az egész nap folyamán Őt fogjuk tudni követni.

Ézsaiás ezután a tanítványság másik alapvető szempontjával folytatja az 5-6 versekben:

Az én uram, az Úr, megnyitotta fülemet. És én nem engedetlenkedtem, vissza nem hátráltam:

hátamat adtam a verőknek, és államat a megtépőknek; orcáimat nem rejtettem el a gyalázás és köpés elől.

Krisztus tanítványának lenni azt az alapvető dolgot is jelenti, hogy üldözésben lesz részünk, ahogy maga Jézus is beszélt erről a Máté 10:24-25-ben, ami egyébként az Ő első említése ebben az evangéliumban, arra vonatkozóan, mit jelent tanítványnak lenni:

Nem feljebbvaló a tanítvány a tanítónál, sem a szolga az ő uránál.

Elég a tanítványnak, ha olyan mint a mestere, és a szolga mint az ő Ura. Ha a házigazdát Belzebubnak hívták, mennyivel inkább az ő házanépét?!

Ha elhatároztuk, hogy az Ő tanítványai leszünk, akkor az üldöztetés az életünk alapvető része lesz. Akik tisztában vannak azzal, hogy miről szól alapvetően a jelen korszak, ők azt is értik, hogy ez az üldöztetés Isten egyik legfontosabb célja érdekében van megengedve - Krisztus menyasszonyának a tökéletesítése és megtisztítása érdekében. Ettől lesz az üldöztetés az egyik legmagasabb rendű cél, és az egyik legnagyobb megtiszteltetés, amiben csak részesülhetünk ebben az életben. Ahogy elindulunk efelé a legmagasabb rendű cél felé, amit ember valaha kaphat a Királyt követve, fel kell tennünk egy alapvető kérdést: Jobban szeretjük Őt és az Ő igazságát, mint az emberektől kapott elismerést?


- - -
*A fordító megjegyzése: Ennél az igeversnél (Ésa 50:4) a rendelkezésünkre álló magyar fordítások közül a Kecskeméthy hasonlít a legtöbb szempontból a Rick Joyner által idézett angol nyelvű NAS fordítás szóhasználatára, ezért használtam ezt. A NAS szövegét magyarul valahogy így lehet visszaadni: "Az Úr Isten tanítványi nyelvet adott nekem, hogy tudhassam, hogyan kell erőt adni a megfáradottnak egy szóval (igével). Reggelente felébreszt engem, felébreszti a fülemet, hogy figyeljek, mint egy tanítvány."
- - - - -
Fordítás: Országh György
Forrás: MorningStar Ministries - Making Disciples - The Great Commission, Part 8