2010. december 7., kedd

Eloltották Izraelben a tüzet - nemzetközi segítséggel és égi segítséggel!

Ahogy a CBN News (Christian Broadcasting Network) cikke is beszámol róla, hétfőn sikerült eloltani az Izraelben pusztító eddigi legnagyobb tüzet. A Kármel hegy erdőségében tomboló tűznek 42 halálos áldozata volt.

Az események előzménye, hogy már hosszú ideje szárazság bénította meg az országot, amely miatt különböző vallású vezetők is országos összefogással imádkoztak, hogy végre essen az eső. De az eső nem jött el, és lángra lobbant a Kármel, ahol Illés próféta emlékműve is található.

Nemzetközi és mennyei segítség
Izrael elkezdte szervezni a tűzoltóság munkáját és nemzetközi segítséget is kért. Bulgária, Görögország, Britannia, Törökország, Oroszország, Franciaország, az Egyesült Államok, Ciprus, Olaszország és Svájc is küldött repülőket a tűzoltásban való részvételhez. Emellett Izrael egy amerikai cégtől bérbe vette a világ legnagyobb tűzoltó repülőgépét is. Ráadásul a palesztinok is küldtek három egységet a Palesztin Polgári Védelemtől, a szárazföldi műveletekben való segítségnyújtáshoz.

De a legnagyobb meglepetés csak most jön: a hosszú-hosszú szárazság után, ami miatt Izraelben is összefogtak a vallási vezetők imádkozni, és konkrétan a tűz kitörésének hírére nemzetközi imariadó indult a keresztények között - a tűz kitörésétől számítva négy nap múlva megérkezett a várva-várt eső! Isten beavatkozása nélkül nem tudtak volna ennyi idő alatt végezni a tűzzel!

Miközben hálával tartozunk Istennek az Ő kegyelméért, elgondolkodtató, újra és újra minden nehézség és katasztrófa idején: vajon mi lenne a dolgunk ahhoz, hogy Isten beavatkozása ne késsen egy-egy helyzetben? Az Úr elsőként mindig a szenvedő alany lépését, imádságát várja, hogy megalázza magát Őelőtte, és kiáltson hozzá. 

"És megalázza magát az én népem, a mely nevemről neveztetik, s könyörög és keresi az én arczomat, és felhagy az ő bűnös életmódjával: én is meghallgatom őket a mennyből, megbocsátom bűneiket, és megszabadítom földjüket." (2Krón 7:14)

Milyen következtetéseket lehet levonni?
De arra kérlek titeket, hogy figyeljük meg együtt ennek az igének a szövegkörnyezetét... Lehet hogy ennek a tűznek a tanulságai fognak elvezetni ahhoz, hogy akik eddig nem nagyon támogatták a Templom újra felépítését, azok is igényeljék? Ugyanis amikor Salamon elkészült az Isten Házával, akkor történt valami azon az éjszakán...:

"Megjelenék pedig az Úr Salamonnak azon éjjel, s monda néki: Meghallgattam a te könyörgésedet, és e helyet magamnak áldozat házául választottam. Ímé, a mikor az eget bezárandom, hogy ne legyen eső; és a mikor parancsolok a sáskának, hogy a földet megemészsze; vagy a mikor döghalált bocsátandok az én népemre: És megalázza magát az én népem, a mely nevemről neveztetik, s könyörög és keresi az én arczomat, és felhagy az ő bűnös életmódjával: én is meghallgatom őket a mennyből, megbocsátom bűneiket, és megszabadítom földjüket. Most már az én szemeim nyitva lesznek, és füleim figyelmesek lesznek e helyen a könyörgésre." (12-15 versek)

Noha ennek az igeszakasznak nem csupán a Templom az üzenete, amit később "imádság házának" nevez az Úr Ésaiás prófétánál "minden népek számára". Az imádság azzal válik Istent megindító szellemi mozzanattá, hogy meg is alázza magát az ember, a nép, ami sokszor a saját igazságaink, látszólagos érdekeink feladását is jelenti - kivel nem imádkozom együtt, kitől nem kérek segítséget - és az Istennek való engedelmességet: felhagyok bármilyen bűnös életmóddal, elfordulok bármilyen bűnös úttól.

Kell, hogy legyen egy hely, egy állandó lehetőség, és kell, hogy legyen egy állandóság abban, hogy Istent keresse az Ő népe, nem azért, hogy fizikai épülethez kössük Isten jelenlétét, hiszen ez Szellemben és valóságban/igazságban történik. Azért szükséges ez, hogy az Istennel való együttműködésünk, az Isten népeként való életünk kibontakozzon, és ezáltal az Ő akarata és munkája, országa, királyi uralkodása kibontakozhasson itt a földön, közöttünk és általunk. És ez már természetesen túlmutat Izrael szellemi igényein... Nekünk is meg kell gondolni, mit teszünk ezek érdekében.
- - O.Gy.