2012. december 5., szerda

Az Isten szíve szerinti közbenjárás

A fordító megjegyzése: Rick Joyner e heti írása többek között amerikai aktualitásokat érint, viszont a gondolatmenete és az igei, bölcs szemlélete kifejezetten tanulságos, és ha nyitottak vagyunk, nagyon építő tud lenni, ezáltal hasznosítani tudjuk a mi sajátságos helyzetünkre is itt, Magyarországon, ezekben az időkben.

Az Isten szíve szerinti közbenjárás
Az élet ösvénye, 42. rész

2012., 49. hét
Rick Joyner
Word for the Week / Heti Üzenet

Múlt héten az Egyesült Államok elnökválasztásából nyert tanulságok közül foglalkoztunk néhánnyal. Egy kicsit szeretném továbbvinni a Zsoltárok 115:16 igazságát: "Az egek az Úrnak egei, de a földet az ember fiainak adta."

Ahogy már említettem, ezért van az, hogy az Úr bizonyos dolgokat nem tesz meg a földön mindaddig, amíg nem imádkozunk -- ugyanis Ő a föld feletti hatalmat delegálta az embereknek. Ezért van az is, hogy az Úr megengedi, hogy olyan elnökre szavazzunk, aki esetleg nem az Ő választottja volt, és az is, hogy azt mondta Sámuelnek, hogy tegye Sault Izrael királyává, miközben nem ez volt az Ő akarata. Voltaképpen azt a következtetést is levonhatjuk ezekből, minden valószínűség szerint, hogy abból, ami ma itt történik, nagyon kevés egyezik az Ő akaratával.

Egy másik fontos megállapítás származik ebből: Az Úr még az ítéleteit sem hozza el a földre mindaddig, amíg egy közbenjáró nem imádkozik azokért, ahogy Illés imádkozott azokért az ítéletekért, amelyek Izraelre jöttek. Te vajon elkezdenél imádkozni azért, hogy Isten ítéletei jöjjenek el a saját országodra? Akkor tennénk így, ha egységben lennénk Vele és az Ő akaratával. Kiben van meg Isten gondolkodása és szíve olyan mértékben, hogy azért imádkozzon, ami Isten szívében van? Hányan imádkoztak azért Izraelben, hogy essen az eső, miközben Illés mindvégig azért imádkozott, hogy ne essen?

Amikor Jézus az egész Biblia legszigorúbb dorgálását mondta Péternek, azt is elmondta neki, miért dorgálta meg ilyen szigorúan:

"Távozz tőlem Sátán; bántásomra vagy nékem; mert nem gondolsz az Isten dolgaira, hanem az emberi dolgokra." (lásd Máté 16:23)

Azért kapta Péter ezt a rendkívüli dorgálást, mert emberi szemszögből nézte a dolgokat, és nem Isten szemszögéből. Ez az egyik fő módja annak, ahogyan eltérünk Isten akaratától, és mint Péter esetében is, mindez nagyon gyorsan meg tud történni. Ez a Máté 16-ban olvasható dorgálás közvetlenül azután történt, hogy Péter megkapta a Bibliában olvasható egyik legnagyobb elismerést:

"Boldog vagy Simon, Jónának fia, mert nem test és vér jelentette ezt meg néked, hanem az én mennyei Atyám.

De én is mondom néked, hogy te Péter vagy, és ezen a kősziklán építem fel az én anyaszentegyházamat, és a pokol kapui sem vesznek rajta diadalmat.

És néked adom a mennyek országának kulcsait; és a mit megkötsz a földön, a mennyekben is kötve lészen; és a mit megoldasz a földön, a mennyekben is oldva lészen." (Máté 16:17-19)

Itt láthatjuk azt, hogy Péter közvetlenül az Atyától kapott kijelentést, utána pedig közvetlenül az ördögtől, vélhetően mindössze néhány percen belül! Azzal nyitotta meg magát az ördögtől jövő kijelentés meghallására, hogy az emberi érdekekre állt rá a gondolkodása, Isten érdekei helyett. Nekünk vajon mennyivel erősebb a kötődésünk az emberek érdekeihez, mint Istenéhez?

Nagy reménységem volt abban, hogy az országunk elfordul attól, amit a Biblia gonoszságnak nevez, és visszatér ahhoz, ami a Biblia úgy határoz meg hogy igazság, hogy továbbra is élvezhessük az Úr áldásait. Mindemellett, ez soha nem fog csupán egy választás miatt megtörténni. Sokszor hoztam már föl azt a négy szempontot, amelyek a 2 Krónika 7:14 szerint a feltételei annak, hogy az Úr meggyógyítsa a földünket. Ebből hármat talán már teljesítettünk, de a negyedikkel alig foglalkoztunk még, azaz, hogy elhagyjuk a gonosz útjainkat. A szavazás végeredménye számos tagállamban egyértelműen megmutatta, hogy a nemzetünknek legalábbis egy része nem hagyja el a gonosz útjait, hanem még mélyebbre süllyed azokban.

De még így is nagyon bátorító, ahogy az egész országban sok amerikai állt ki a Chick-Fil-A mellett abban a bizonyos nemrég történt vitás helyzetben (a nagy étteremlánc keresztény alapítója nyilvánosan kiállt a bibliai házasságmodell mellett, mint Isten elve mellett, amikor a választásokra készülve Obama a melegházasságokat pártolta; ebből nagy botrány lett, melegházassági aktivisták bojkottot indítottak, és befolyásos politikusok is megpróbálták lejáratni Amerikában a Chick-Fil-A étteremláncot, míg  pl. Huckabee korábbi republikánus kormányzó a Chick-Fil-A éttermekben való vásárlásra mozgósított - a ford. megj.), miközben Romney inkább nem foglalt állást, mondván, hogy ez nem az ő harca. Ez a harc korunk egyik legalapvetőbb társadalmi kérdése körül folyt, a szólásszabadságról nem is beszélve. Semmi kétség, hogy ez az eset sok evangéliumi és nem evangéliumi keresztényt elfordított Romney-tól. Lehet, hogy Obamánál jobb vezető lett volna, de mégsem bizonyult olyan vezetőnek, akiben megvan az a bátorság és meggyőződésesség, amire oly nagy szükségünk van ebben az időben.

A választások előtt legtöbbször azt a kérdést tették fel nekem, hogy szerintem ki fog nyerni. Most már az a fő kérdés, hogy vajon jön-e ítélet Amerikára. Ez egyre fontosabb kérdéssé válik, amit egy kicsit mélyebb vizsgálat alá kell vetnünk, és ezt is fogjuk tenni jövő héten. Viszont mindig szem előtt kell tartanunk, hogy ha Isten ítélete eljön Amerikára, akkor az egy jó dolog, ami az irántunk való folyamatos szeretetét bizonyítja, és nem azt, hogy megvet bennünket. A lényeg az, hogy a lényeg maradjon a lényeg, és az a lényeg, hogy az Ő királysága eljön, és az Ő akarata meglesz a földön, miképpen a mennyben is.

~~~
Forrás: MorningStar Ministries - Intercession In Line With God's Heart - The Path of Life, Part 42
Fordítás: Országh György