2016. január 17., vasárnap

Minden Őbenne - A Jelenések könyve

Minden Őbenne - A Jelenések könyve

2016., 2. hét
Rick Joyner
Word for the Week / Heti Üzenet

A Jelenések könyvének nem az a rendeltetése, hogy titokzatos legyen, hanem az, hogy megértsék. A címe azt jelenti, hogy "ami ki van jelentve", és nem azt, hogy "ami el van rejtve". (A fordító megjegyzése: a "Jelenések könyve" angol elnevezése pontosabb, mint a magyar: a "Revelation" azt jelenti, hogy "kinyilatkoztatás", "kijelentés", ahogy az eredeti görög név ["apokalüpszisz"] is.) Mindenesetre leírok néhány alapvető kulcsot a megértéséhez. Ezek ugyanazok a kulcsok, amelyek az egész Bibliában olvasható kijelentések megértéséhez is kellenek. Az első ilyen kulccsal kezdjük a könyv tanulmányozását -- ami nem más, mint a Jelenések könyve első mondata:

"Ez Jézus Krisztus kinyilatkoztatása..."

A Jelenések könyve Jézus Krisztus kinyilatkoztatása; pont. Valószínűleg leginkább annak tudható be a nagy zűrzavar ezzel a könyvvel kapcsolatban, hogy az emberek inkább az antikrisztusról vagy a könyvben megprófétált eseményekről szóló kinyilatkoztatásnak szeretnék látni. Ezek is fontosak, de csak Jézus kinyilatkoztatásának a részeként. Mindent Őrajta keresztül kell néznünk, és nem a többi dolgon keresztül kellene akarnunk meglátni Őt.

Ahogy némelyek eltévednek az Élet Folyójától az azt tápláló mellékfolyók mentén, ugyanúgy sokan eltévednek ennek a könyvnek a fő kinyilatkoztatásától azáltal, hogy a mellékes dolgokat kezelik elsődlegesként. A mellékes témák között is vannak olyanok, amik csodálatosak, de ahogy Peter Lord barátunk szokta mondani: "Az a lényeg, hogy a lényeg maradjon a lényeg." Még ha arra is törekszünk, hogy megértsük az események sorrendjét és a gonosz különböző megmutatkozási formáit a Jelenések könyvében, mindezt ahhoz kapcsolódóan kell látnunk, hogy mik Isten végső céljai Krisztusban.

Ez nem csak ennek a könyvnek a megértéséhez ad kulcsot, hanem az egész Biblia megértéséhez, sőt, mindennek a megértéséhez. Ahogy a Kolossé 1:16-17 tanítja nekünk:

Mert benne teremtetett minden a mennyen és a földön, a láthatók és a láthatatlanok, akár trónusok, akár uralmak, akár fejedelemségek, akár hatalmasságok: minden általa és reá nézve teremtetett. 
 
Ő előbb volt mindennél, és minden őbenne áll fenn.

Minden Őáltala és Őérte lett megteremtve. Minden Őbenne áll fenn. Ahogy a Biblia egyik legfontosabb szakasza is írja:

Mert úgy tetszett neki, hogy megismertesse velünk az ő akaratának titkát, amelyet kijelentett őbenne az idők teljességének arról a rendjéről, hogy a Krisztusban egybefoglal mindeneket, azt is, ami a mennyben, és azt is, ami a földön van. (Efézus 1:9-10)

Minden Jézusról szól. Ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük a teremtést és a történelem eseményeit, mindent ebből a szemszögből kell nézni. Minden összedolgozik Isten végső célja érdekében -- hogy mindent egybefoglaljon a Fiában.

A saját életünk megértéséhez is ezen a kulcson keresztül kell szemlélnünk. Az életünk során minden azért lett megengedve, hogy a Fiúhoz vezessen bennünket, és hogy Őbenne legyen összefoglalva az életünk. A Jelenésekben olvasható összes esemény ebbe az irányba mutat. Jézus az a lencse, akin keresztül kell néznünk mindent, hogy meg is értsük.

Akkor miért olvasható a Jelenések könyvében olyan sok minden az antikrisztusról és azokról a nagy gonoszságokról, amelyek a földre jönnek? Bármennyire rossznak látszanak, ezek is Isten végső céljához vezetnek -- az egyedül Jézusban található megváltáshoz, megbékéléshez és helyreállításhoz. A "bűn embere" nem más, mint az "ember bűne", egy személyben megtestesült formában. Ebben a látomásban láthatjuk meg a bűn és a lázadás végső következményét, amiből tudni fogjuk, hogy ez az, amit soha többé nem akarunk megtenni.

Hogy megértsük ezeket az időket, amelyekben most élünk, továbbra is Jézusra kell figyelnünk és arra, amit ő cselekszik. Tisztában kell lennünk a gonosz dolgokkal és az események kibontakozásával, de Isten munkáját még annál is jobban értenünk kell. Az összes gonoszság közepette is épül Isten városa. Ezért figyelünk jobban Őrá, mint az antikrisztusra és az összes gonoszságra. Pedig még ezek a dolgok is Jézus még nagyobb kinyilatkoztatása felé vezetnek, azáltal, hogy feltárják a bukott ember romlottságának a mélységét -- feltárva annak a mélységét, hogy mennyire szükségünk van a Megváltóra.

Végső soron a teljes emberi történelem is Isten egyik legnagyobb kinyilatkoztatása lesz -- ami feltárja az Ő kegyelmét, irgalmát, jóságát és szeretetének hatalmát a halál felett. Ez a Jánosnak adott "Kinyilatkoztatás könyve" annak az előrejelzése, hogy hogyan fognak kibontakozni Isten tervének a végső stádiumai.

A jövő héten a második nélkülözhetetlen kulccsal fogunk foglalkozni, amely a megértés érdekében szerepel János látomásának az elején. Utána pedig útnak indulunk, hogy lépésről lépésre bejárjuk a Jelenések könyvét.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Fordítás: Országh György
Forrás: MorningStar Ministries - Word for the Week - All Things in Him- The Book of Revelation