2016. január 18., hétfő

Antiókhia szellemi öröksége

Amikor az Apostolok Cselekedeteit olvassuk, az egyik szembeötlő történet az István megkövezése utáni üldöztetés. A hívők szétszóródtak, féltve az életüket, de nem csak az életük volt a tét, hanem az is, hogy a Jézus Krisztusról bizonyságot tevő Eklézsia tovább folytathassa a földi küldetését, ugyanolyan eredményesen, ahogy elkezdte Jeruzsálemben.

Egy kiemelkedő város
Ennek a folyamatnak a részeként vezeti el az olvasót a Szentírás Antiókhia városához, ahol "...némely próféták és tanítók..." szolgáltak. Mind a két szolgálat többesszámban szerepel: próféták és tanítók. Az öt emberből legalább kettő próféta volt és legalább kettő tanító. (ApCsel 13:1) Ebben a városban nevezték először a tanítványokat úgy, hogy "keresztények", azaz olyan emberek, akikről egy dolgot biztosan tudtak: Krisztus az egész identitásuk meghatározója. (11:26)

Az Úr többféle szolgálati ajándékot is adott Krisztus testének az építésére, de abban a helyzetben, amelyben az akkori antikókhiai hívők voltak, két terület volt szükséges az üldöztetés miatt szétszóródott hívők felépüléséhez: a prófétai és a tanítói szolgálat. Sokan vannak ma, akik csak az egyiket preferálják, és esetleg idegenkednek a másiktól, akár a prófétai szolgálat előnyére, akár a tanítók munkáját jobban igényelve. Az az igazság, hogy egyik sincs meg a másik nélkül, ha Isten tervének a teljességét akarjuk megvalósítani. A prófétai kinyilatkoztatások erőteljesek és nagyon hasznosak a hívők életében, de az Úr azért adja a tanítók szolgálatát ezek mellé, hogy a szellemi ismeretük megfelelő bibliai látással legyen megalapozva és felépítve. Az Úrtól vezetett szolgálati ajándékok összhangban vannak egymással, és nagyon hasznos lesz, ha ezt mi is felismerjük.

A félreértett szolgálatok
Sokszor az az akadálya a szolgálatok elfogadásának, hogy más elvárásokat támasztunk feléjük. Mindig is voltak félreértett szolgálók, a tanítók között is. Ilyen volt maga Pál apostol is, aki többször is a "nemzetek tanítójának" nevezte önmagát (1Tim.2:7). Róla azt írja Péter apostol, hogy "...amiképpen a mi szeretett atyánkfia, Pál is írt néktek a néki adott bölcsesség szerint, szinte minden levelében, amikor ezekről szól. Ezekben van néhány nehezen érthető dolog, amiket a tudatlanok és állhatatlanok kiforgatnak, mint más Írásokat is, a maguk vesztére. Ti azért szeretteim, előre tudván ezt, őrizkedjetek, hogy az istentelenek tévelygései el ne sodorjanak, és a saját erősségetekből ki ne essetek; Hanem növekedjetek a kegyelemben és a mi Urunknak és megtartó Jézus Krisztusunknak ismeretében..." (2Péter 3:15-18)

Olyan is volt, hogy Pált beskatulyázták, egy bizonyos irányzat képviselőjének tekintették, és elvárták tőle, hogy bizonyítson a másik irányt kedvelő hívők előtt, hogy nem igazak a róla mondott hírek. Az ilyen bizonyítási kísérletek mindig másképp sülnek el, mint ahogy számítanak rá - nemcsak Pálnál, de Péternél is így volt ez (lásd ApCsel 21:20kk; Galata 2:11-13). A kritikusokkal szemben nem az adott szolgálónak kell megpróbálni bizonyítani valamit, hanem a szolgálatuk áldását megismerő embereknek kell bizonyságot tenniük.

Jól sáfárkodni az áldással
A mai szolgálók között is vannak olyanok, akiket a hívők egy skatulyába zárnak valamelyik irányzat képviselőivel, könnyen félreértik őket, és a "biztonság kedvéért" elvetik a szolgálatukat. Nagyon sok áldásból maradnak ki, akik így döntenek. Az egyik ilyen mai szolgáló Andrew Wommack, aki tanítóként szolgálja az Urat, több mint negyven éve. Az előadásai széles körű bibliai látást képviselnek, a legtöbb hívő azonban egyfajta "kegyelmi irányzat" képviselőjeként ismeri őt. Nekem az a nagyszerű lehetőségem adódott, hogy fordítóként a Charis Bibliaiskolánál dolgozom, ezért első kézből látom-hallom Andrew Wommack rengeteg tanítását, változatos témakörökben. Ami számomra kezdettől a legszembetűnőbb volt, az erőteljes hitet, valamint a Krisztusi jellem kiformálódását felépítő tanítás, szinte bármelyik előadásában. Amit az egyéni elhívásunk, szolgálatunk betöltéséről tanulhattam tőle, az pedig egyenesen hiánypótló a mai kereszténységben. Úgy döntöttem, félreteszem a másoktól hallott előítéleteket, és úgy tanulmányoztam a tanításait. El tudom mondani, hogy nagyon mélyenszántó, ugyanakkor szellemileg inspiráló előadásokat ismertem meg tőle, amit nagyon könnyű gyakorlatba ültetni. Habár korábban végeztem illetve tanítottam is egy keresztény teológián, ami akkoriban nagyszerűen betöltötte a maga szerepét az életemben, mégis sajnálnám, ha kimaradtam volna a Charis Bibliaiskola tanításai által kapott áldásokból.

Nektek is szeretettel ajánlom, különösen azt figyelembe véve, hogy mostanában sokkal több prófétai szolgálat és üzenet lett kiemelve, különösen itt, a Prófétai Naplóban, de ahogy Antiókhia szellemi örökségét nézzük, a teljes Krisztusi identitás felépüléséhez szükség lesz az prófétai látást erősítő, felkent tanítói szolgálatokra is. Isten ajándéka, hogy Andrew Wommack és munkatársai szolgálata a Charis Bibliaiskola révén már Magyarországra is eljutott, és magyar nyelven is épülhetünk belőle. Használjuk ki ezt a lehetőséget, ezt az ajándékot, mert hiszem, hogy az előttünk álló időkben minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy Isten hadseregeként kellő felkészültséggel tudjuk betölteni a rendeltetésünket és győztesen tudjunk megvívni a hit harcát.

Ha érdekelnek a részletek a Charis Bibliaiskola lehetőségeiről, amelyeket otthoni vagy csoportos módszerrel is igénybe vehetsz, írj a zsolt.katona@awme.net emailcímre, illetve látogass el a http://charis.hu/jelentkezes/ weboldalra.

Imádkozom, hogy mindannyian egy nagy ugrást tegyünk meg a most következő időszakban Isten elhívásában!

Országh György
szerkesztő, Prófétai Napló