2012. november 1., csütörtök

Krisztus Teste - Szolgálatok és kapcsolatok

És Ő adott némelyeket apostolokul, némelyeket prófétákul, némelyeket evangélistákul, némelyeket pedig pásztorokul és tanítókul: Szolgálat munkájára tökéletesítve a szenteket, a Krisztus Testének építésére: Míg eljutunk mindnyájan az Isten Fiában való hitnek és az Ő megismerésének egységére, érett férfiúságra, a Krisztus teljességével ékeskedő kornak mértékére, Hogy többé ne legyünk gyermekek, akik mindenféle tanítás szelében ide-oda hányódnak és sodródnak az emberek álnokságától, tévútra csábító ravaszságától, Hanem az igazságot szólván szeretetben, mindenestől fogva növekedjünk abban, aki a fej, a Krisztusban; Akiből az egész Test, szép renddel egyberakva és egybeszerkesztve az Ő segítségének minden kapcsaival, minden egyes tagnak mértéke szerint való munkássággal teljesíti a Testnek növekedését a maga fölépítésére szeretetben. (Ef 4:11-16 KSZE)

Krisztus Teste első ránézésre gyülekezetekből áll. Ez önmagában igaz is, de nem csupán gyülekezetekből, hanem elsősorban szolgálatokból és kapcsolatokból. Az Efézusi levél arról tanúskodik, hogy Krisztus olyan szolgálókat adott a Test építésére, akiknek a munkája, szolgálata építi a testet. Majd miután részletesen ír Pál arról, hogy mi minden a célja ennek a munkálkodásnak, arról beszél, hogy ez az épülés a személyes érettségen túl abban tud kiteljesedni, hogy a Test egybe van szerkesztve az Úr segítségének a kapcsaival. Itt már minden egyes tag munkálkodása számít, hogy a Test növekedjen és felépüljön.

Miért fontos megállapítani ezt, hogy nem csupán helyi eklézsiákból épül fel a Krisztus Teste? Pontosan azért, hogy az Úr itt is látható szándéka előttünk is nyilvánvaló legyen, és támogassuk: hogy a szolgálatok - akár az ajándékba adott építőmunkások (akiket "szolgálati ajándéknak" is szoktunk nevezni), akár az egyes keresztények (a Test minden egyes tagja) a kapcsolatok által minél nagyobb haszonnal munkálkodhassanak Jézus céljának a megvalósulásáért.

Legyünk a támogatói annak, hogy Krisztus Testében a szolgálatok minél több hasznot hozhassanak, és éppen ennek érdekében legyünk annak is a támogatói, hogy a kapcsolatok minél elevenebbek legyenek, szeretetben. Tisztában vagyok azzal, hogy sok jó kapcsolat épült már ki, (itt nem felszínes szervezeti kapcsolatokra gondolok, hanem valódi hatékony szolgálatokra, Szent Szellem közösségében), és ez azért tudott megtörténni, mert szeretetben kölcsönös megbecsüléssel tudnak viszonyulni egymáshoz a hívők. Legyünk azon, hogy ez az áldásos állapot csak növekedjen, szaporodjanak az ilyen kapcsolatok, amelyeket a szeretet szabadságot hordozó légköre járja át, kölcsönösen örülve egymásnak, megtisztelve egymást, és tudatosan részesülve Isten ajándékaiból, áldásaiból, szintén kölcsönösen.

Sok élvezetes munkálkodás áll még előttünk, és ha készek vagyunk letenni az életünket egymásért - túllépve az eddig megszokott köreinken - Krisztus Testéért, akkor hamar meg fogjuk látni a Menyasszony felemelkedését, dicsőségben, győzelemben, Krisztus iránt buzgó szerelem tüzében!

Országh György