2016. március 1., kedd

Hatalom Krisztusban - A Jelenések Könyve (6. rész)

Hatalom Krisztusban - A Jelenések Könyve (6. rész)

2016., 7. hét
Rick Joyner
Word for the Week / Heti Üzenet

Tovább folytatjuk tanulmányunkat a Jelenések 1:5b-6-tal: 

Annak, aki minket szeretett, és megmosott bennünket a mi bűneinkből az Ő vére által, És tett minket királyokká és papokká az Ő Istenének és Atyjának: néki legyen dicsőség és hatalom mind örökkön örökké! Ámen.

Az egész kinyilatkoztatás során az Ige úgy utal Jézusra, mint "A Bárányra", utalva ezzel arra, hogy mindörökké ez lesz az elsődleges rangja. Ő a királyok Királya és minden kormányzás, hatalom és uralom fölött áll, de érthető módon a legmagasabb rangja az "Isten Báránya". A mi megváltásunkért bemutatott áldozata Isten valaha adott legnagyobb kijelentése. Ez lesz mindörökké a teremtés legnagyobb csodája.

Ahhoz kapcsolódóan, hogy Isten szeretete megváltott minket, "királyokká és papokká" is tett bennünket. Ez arról szól, hogy az Ő népe úgy polgári, mint szellemi hatalomra is el van hívva. Jézusban, a király tekintélye, Dávid trónja eggyé válik a papsággal, mivel Jézus a királyok Királya és a Főpap is egyben. Azok, akik az Ő Testének tagjai a földön, ugyanúgy el vannak hívva a mind a szellemi mind az adminisztratív hatalom gyakorlására.

Krisztusban nem választódik szét az egyház és az állam, viszont van különbség a jelenkori polgári hatalom és a királyság között. Bizonyos fordítások szerint Jézus azt mondta, hogy az Ő királysága "nem evilágból való", de szó szerint azt mondta: "nem ebből a korszakból való" - az Ő polgári hatalma nem olyan formában létezik, ahogy a mostani korszak hatalma működik. Krisztus hatalma nagyobb minden kormánynál, erőnél és uralomnál, amelyek ebben a korban és az eljövendő korszak(ok)ban vannak. Ha arra vagyunk elhívva, hogy ebben a korban hatalmunk legyen, akkor meg kell értenünk, mennyire különbözik attól, ami eljövendő és az Úr magasabb hatalmát kell alkalmaznunk, amennyire lehetőségünk van rá.

Ezt a témát érdemes lenne jobban megvizsgálni, mint amennyire itt lehetőségünk van, de arra vagyunk elhívva, hogy befolyással legyünk minden területen, mint só és fény. Ezt a Jézus nevében való hatalom gyakorlása által tesszük, de nem várjuk, hogy az Ő teljes hatalma, királysága eljöjjön, amíg maga a Király el nem jön. Addig is készítjük az utat Számára, "építve az utat a pusztában", ahogy az Ézsaiás 40-ben olvassuk. Ez az út az Úr magasabb rendű útja.

Az egyháztörténelemben számtalan példa van arra, hányszor élt vissza az egyház a szellemi és polgári hatalmával, de ezt előre jelezte a Jelenések Könyve. Látva azt, hogyan volt ez megjövendölve és milyen módon teljesült be, megérthetjük, hogyan ment be "a bűn embere" az Isten templomába, azt mondva magáról, hogy ő Isten, bitorolva Krisztus jogos helyét. Ezáltal megérthetjük, hogy az antikrisztus nemcsak ellene van Krisztusnak, de azon van, hogy átvegye a helyét, a legnagyobb hamisítványként. Láthatjuk, hogy ez a hatalom helytelen használatában gyökerezik.

Így "a bűn embere", amely "az ember bűnét" leleplező legnagyobb kijelentés, a bukott emberben teljességre jutott gonoszság esszenciája. Ez a kinyilatkoztatás azt tárja elénk, hogy mivé lennénk mindannyian Krisztus nélkül, emiatt ez Isten irántunk való mérhetetlenül mély kegyelméről szóló legnagyobb kijelentés is. Továbbá azt is felfedi, milyen kétségbeesetten nagy szükségünk van arra a kegyelemre, amely egyedül Krisztusban található meg.

Minden emberi probléma abból fakad, hogy az emberiség azt gondolja, hogy képes irányítani a világot Isten nélkül. A válasz az, hogy el kell ismernünk, hogy szükségünk van Istenre és vissza kell fordulnunk Hozzá. A bűn embere végső soron a javunkat fogja munkálni, mivel ezáltal válik láthatóvá a mindenkiben benne levő gonoszság, rámutatva ezzel, milyen kétségbeesetten szükségünk van Krisztusra és arra, hogy eljöjjön az Ő Királysága és hogy meglegyen az Ő akarata a földön, úgy, mint a Mennyben is.

Természetesen szeretnénk ezt a kijelentést a saját életünkben és gyülekezeteinkben is alkalmazni. Azzal, hogy ezt tesszük, mindannyian készítjük az utat a közelgő Király számára.

--------------------------------------
Fordítás: Gáll Edit
Forrás: MorningStar Ministries - Word for the Week - Authority in Christ—The Book of Revelation
URL: https://www.morningstarministries.org/resources/word-week/2016/authority-christ-book-revelation